Det er dyrt at bo i København, og boligpriserne går kun én vej. De stiger og stiger – og det betyder færre kvadratmeter at boltre sig på. Derfor bliver mange københavnere nødt til at tænke kreativt og i alternative muligheder for at få mere plads.
I forlængelse af den spirende gør-det-selv bølge findes der et hav af gode forslag til, hvordan du får mere ud af dine kvadratmeter. Men hvad skal der egentlig til for at blive en rigtig gør-det-selv-mand eller -kvinde? Det får du svaret på her.
1. Tænk i kubikmeter i stedet for kvadratmeter
Mange lejligheder i København er meget begrænset på kvadratmeterne. Til gengæld kan der som levn fra det tidligere bedre borgerskab i København ofte være højt til loftet i lejlighederne. Derfor er det oplagt at tænke i kubikmeter i stedet for kvadratmeter.
Når du begynder at se din lejlighed i kubikmeter frem for kvadratmeter, bliver du lettere inspireret til optimeringsmuligheder i højden.
2. Lav et gør-det-selv mantra
Det tager tid, kræfter og gåpåmod for at klare tingene selv. Du vil uden tvivl opleve, at dine projekter enten ikke lever 100% procent op til dine forventninger, eller at DIY-projektet ikke lykkes i første omgang.
Det er selvfølgelig smadder ærgerligt, når man skal købe nye materialer eller lave tingene om, før de bliver perfekte. Heldigvis er det med gør-det-selv projekter som så mange andre ting her i livet – øvelse gør mester. Og går du til projektet med en “jeg-kan-hvad-jeg-vil” mentalitet i stedet for en “det-kan-jeg-ikke-finde-ud-af” indstilling, vil dit projekt med sikkerhed blive bedre.
3. Køb noget ordentligt værktøj
Det kan være enormt fristende at købe en boremaskine til 99,- i IKEA. Men du vil med sikkerhed ikke blive glad for den, og den hjælper hverken dine handyman-evner, motivation eller “jeg-kan-hvad-jeg-vil” mentalitet.
Sørg derfor for at købe noget fornuftigt udstyr, inden du går i gang. Med en ordentlig boremaskine, en stiksav og en rundsav er du klar til alle udfordringer og projekter, der indebærer træmaterialer.
Deudover skal der slås et slag for at bruge lidt ekstra på søm, skruer og rawplugs i særdeleshed. For det sidste du har lyst til er, at dine nyopsatte hylder falder ned fra væggene, fordi dine rawplugs ikke har ekspanderet tilstrækkeligt inde i væggen.
4. Skitsér dine idéer inden du starter
Enhver dygtig håndværker vil altid sætte sig ned og tænke sin idé igennem, inden han begynder på projektet. Start med at måle rummet, eller det område du skal bygge i, op. Lav derefter en tegning, der viser, hvordan det endelige resultat kan komme til at se ud.
En af fordelene ved at gøre sig umage i opmålingen er, at du kan tage din tegning med ned i dit lokale byggemarked, hvor de kan give dig vejledning om materialevalg og værktøj. Her kan de også skære træ og plader til efter de mål, du har medbragt.
Bonus: I flere Københavns byggemarkeder som blandt andet Nørrebro Bycenters store Silvan butik kan du låne en gratis trailer, så du nemt kan komme hjem med alle dine materialer.
5. Få hjælp til DIY-projektet
Vent lige et øjeblik… Skulle vi ikke lave tingene selv? Jo, det skal vi! Men det er altid en rigtig god idé at være to, når der skal laves gør-det-selv håndværk. Når man er to til at måle op, to til at skitsere og to til at udføre opgaven, er sandsynligheden for et vellykket resultat uendeligt meget større.
For det første er der mindre sandsynlighed for, at der tages en ikke-velovervejet beslutning. For det andet er i to til at sikre at målene er korrekte. For det tredje kan mange håndværksopgaver udføres lettere, hvis den ene kan hjælpe med at løfte eller holde. Sidst men ikke mindst er det sjovere, når man gør det sammen, hvilket styrker motivationen, så du når i hjem med dit DIY-projekt.