Vi lever desværre i en verden, hvor flere og flere unge stifter bekendtskab til en spiseforstyrrelse. Vi bliver hele tiden stillet foran skønhedsidealer, som vi stræber efter, og kampen mod perfektionisme har nogle gange grimme konsekvenser – som eksempelvis en spiseforstyrrelse.
Det kan være svært at se, om ens barn begynder at udvikle en spiseforstyrrelse, hvis man ikke er opmærksom på de rigtige ting. Derfor prøver vi her at komme med nogle råd til, hvad du kan holde øje med hos dit barn.
Det er dog utrolig vigtigt, at fortælle, at disse råd udelukkende er vejledende.
1. De ønsker at spise alene
For folk med en begyndende spiseforstyrrelse handler det om kontrol. Det handler om at have den fornødne kontrol, så man kan opnå det mål, man stræber efter. Oftest et mål og en tidsramme der er helt urealistisk. Derfor vælger de også at isolere sig, når de skal spise, så de undgår at omverdenen “blander sig” og hindrer dem i at nå målet.
2. De fortæller ofte, de ikke er sultne
Sidder man gentagne gange til familiearrangementer, hvor de fortæller, at de ikke lige så er sultne i dag, kan det være deres forsvarsmekanisme, når de ikke kan isolere sig. Prøv at læg mærke til, om de har en grund til ikke at være sultne – eller om det blot virker som en gentagne tendens.
3. De tager ikke ud med vennerne
Igen handler det om kontrol, og denne kontrol kan betyde, at de afskærmer sig fra deres ellers vellidte vennekreds. At hænge ud med venner betyder nemlig ofte, at den står på hygge med slik, sodavand eller lign., og det kan være skræmmende for en person med begyndende spiseforstyrrelse.
4. De taber sig
Det lyder som en oplagt ting at lægge mærke til, men mange lægger først mærke til det, når det er meget sent i processen. Prøv at hold lidt ekstra øje med, om dit barn begynder at tabe sig. Forsøg dernæst at betragt det så objektivt som muligt, hvor du kan spørge dig selv, om det er et vægttab, der virker fornuftigt. Alle børn og unge skal selvfølgelig have lov til at tabe sig, hvis det gøres med helbredet for øje.
5. De bliver mere triste
Når man får så lidt næring, som folk med en spiseforstyrrelse gør, påvirker det ofte humøret. Bliver de mere indadvendte, triste og stille, kan det være et tegn på, at deres energiniveau er dalene grundet manglende mad.